Spar penge og energi med disse nemme trin

At aflæse din elmåler er en nem måde at få indblik i dit energiforbrug. Gør det en gang om måneden, og du kan følge med i, hvor meget strøm du bruger. Kig på tallene på din elmåler og notér dem ned. Sammenlign tallene fra måned til måned, så kan du se, hvis dit forbrug ændrer sig. På den måde kan du identificere, hvor du kan spare på strømmen. Måske er der en bestemt husholdningsartikel, der bruger mere end du tænker. Eller måske kan du sænke temperaturen en grad eller to og stadig have det behageligt. Uanset hvad, så giver regelmæssig aflæsning dig et godt overblik over dit energiforbrug.

Optimér din boligopvarmning

Optimér din boligopvarmning ved at sikre, at din bolig er tilstrækkeligt isoleret. Sørg for, at vinduer og døre er tætte, så varmen ikke slipper ud. Overvej også at udskifte din gamle kedel med en mere effektiv model. Derudover kan du implementere Energiforbrug: Gode råd og tricks for yderligere at reducere dit energiforbrug. Små justeringer i din opvarmningspraksis kan have en stor indvirkning på din energiregning.

Gode vaner i køkkenet

Køkkenet er et af de steder i hjemmet, hvor der kan spares både penge og energi. Prøv at udvikle gode vaner, som at slukke for kogepladen lidt før maden er færdig, så du udnytter restvarmen. Du kan også investere i energivenlige køkkenapparater og opdage spændende opskrifter med apærer, som kan være et sundt og økonomisk alternativ til andre ingredienser. Derudover kan du spare på vandet ved at fylde opvaskemaskinen helt op, før du kører den. Små ændringer i hverdagen kan hurtigt føre til store besparelser.

Sluk for unødvendigt elforbrug

Mange husholdninger bruger unødvendigt meget strøm på apparater, der står på standby. Sluk derfor for ting som tv, computere og andre elektroniske enheder, når de ikke er i brug. Trækker du stikket helt ud af kontakten, undgår du også, at de bruger strøm, selv når de er slukket. Derudover kan du investere i stikdåser med afbryder, så du nemt kan slukke for flere apparater på én gang. På den måde sparer du både penge og energi.

Udnyt naturlig belysning

Udnyt den naturlige belysning fra solen så meget som muligt. Åbn gardiner og persienner i løbet af dagen for at lade dagslyset strømme ind. Dette kan reducere behovet for at tænde for kunstig belysning og dermed spare både energi og penge. Placér arbejdspladser og sofaer tæt på vinduer for at drage størst mulig fordel af den naturlige belysning. Overvej også at installere flere og større vinduer, hvor det er muligt, for at øge mængden af dagslys i hjemmet.

Vælg energieffektive husholdningsapparater

Når du skal udskifte dine husholdningsapparater, er det vigtigt at vælge energieffektive modeller. Se efter energimærket, som viser apparatets energiforbrug. Vælg apparater med de højeste energiklasser, som typisk er A, A+ eller A++. Disse apparater bruger op til 50% mindre energi end standardmodeller. Investér i apparater med energibesparende funktioner som f.eks. eco-programmer eller automatisk slukning. På den måde kan du spare både på elregningen og miljøet.

Isoleringen gør en forskel

Isoleringen i dit hjem spiller en stor rolle, når det kommer til at spare på energien og pengene. Ved at forbedre isoleringen i din bolig, kan du reducere varmetabet og dermed mindske dit energiforbrug. Det kan være så enkelt som at tætne utætheder omkring døre og vinduer eller at opgradere isoleringen i loftet. Derudover kan du overveje at isolere ydervægge og kælder for at få den fulde effekt. Investeringen i bedre isolering betaler sig hurtigt tilbage i form af lavere varmeregninger.

Vær opmærksom på vandforbrug

Vær opmærksom på dit vandforbrug, da det kan have en stor indflydelse på både din pengepung og miljøet. Undersøg dine vandhaner og toiletter for utætheder, da selv små dryp kan føre til et betydeligt spild over tid. Overvej at installere vandbesparende armaturer, som kan reducere dit vandforbrug markant uden at gå på kompromis med komforten. Desuden kan du være opmærksom på din vaskemaskine og opvaskemaskine, og sørge for at de er fyldt helt op, inden du kører dem. Små ændringer i dagligdagen kan gøre en stor forskel, når det kommer til at spare på vandet.

Brug energirigtige lyskilder

Udskift dine gamle glødelamper med mere energieffektive lyskilder som LED-pærer eller energisparepærer. LED-pærer bruger op til 90% mindre energi end traditionelle glødelamper og holder op til 25 gange længere. Energisparepærer bruger også væsentligt mindre energi end glødelamper. Begge typer af pærer giver dig mulighed for at spare en betydelig mængde penge på din elregning over tid, samtidig med at du reducerer dit energiforbrug.

Få rådgivning om energioptimering

Hvis du ønsker at få mere specifik rådgivning om, hvordan du kan optimere din energiforbrug derhjemme, kan du kontakte din lokale energirådgivning. De kan hjælpe dig med at gennemgå dit hus og komme med konkrete forslag til, hvor du kan spare energi og penge. Det kan for eksempel være ved at udskifte gamle vinduer, isolere bedre eller installere mere energieffektive husholdningsapparater. Rådgivningen er gratis, og de kan også hjælpe dig med at søge eventuelle tilskud eller lån, som kan gøre det mere overkommeligt at gennemføre energirenoveringer.